Megemlékezés a budapesti Kölcsey Ferenc gimnáziumban

2020 február 24.-n a budapesti Kölcsey Ferenc gimnáziumban a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Ernst Ervin, szervezetünk ügyvezetőségi tagja előadást tartott az intézmény diákjai számára.
Előadásában ismertette Gérecz Attilának, a gimnázium egykori diákjának és az 1956-os forradalomban hősi halált halt bajtársunknak életútját és irodalmi tevékenységét bemutatva alkotásait megörökítő verses kötetét.

Az előadás keretében áttekintést adott az 1950-es évek politikai pereiről és börtönviszonyairól is.

Az emlékünnepség keretében a gimnázium vezetőjével együttesen megkoszorúzták az iskola diákjainak jelenlétében  Gérecz Attila emléktábláját, amelyet  az 1945-1956 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége állított. Az ünnepség alkalmával az énekkar a Himnuszt adta elő és az ünnepség befejezésekor hazafias magyar népdallal emlékezett.

Tájékoztatás

Kedves Tagtársak!

Az 1945-1956 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége minden esztendőben pályázat keretében kért és kapott pénzügyi támogatást a Szabadságharcosokért Közalapítványtól. A pályázat keretében elnyert támogatás biztosítja a szervezet működését, valamint ebből támogatjuk idős, beteg és nehéz élethelyzetben lévő szociális támogatásra szoruló bajtársainkat.

A pályázat keretében szervezetünk taglétszámáról is beszámolnunk szükséges, amelyet a tagdíjat befizetők névsorával támasztunk alá.

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS 2019. november 7.

Az 1945-56 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége a mai nap tartotta a emlékező ünnepségét.

Az ünnepségről alapos tudósítást irt Vennes Aranka, itt tudják elolvasni a cikket.KÖTELESSÉGÜNK EMLÉKEZNI

Szelekovszky Ernő elnök köszöntőjével kezdődött az ünnepség.

Rákosi teljes nyomorba taszította hazánkat – emlékeztetett Szelekovszky Ernő

Majd az emlékező beszédet L.Simon László országgyűlési képviselő tartotta. Hangsúlyozta, hogy a Rákosi-diktatúra meghurcolásaira, a törvénytelenségekre, a koncepciós perek általi elítélésekre, a kényszermunkatáborokra, egyáltalán a rendszer rémtetteire EMLÉKEZNI és EMLÉKEZTETNI kell ! Elsősorban az utánunk következő generációnak, de főleg az ifjúságnak KÖTELESSÉGÜNK elmondani mindazt a szörnyűséget, amelyben szinte minden családnak része volt 1945-56 között.

Az emlékező ünnepséget kulturális műsor zárta.

A bensőséges megemlékezést Szelekovszkyné Csendes Mária főtitkár asszony rendezte.

Meghívó

Szeretettel meghívjuk Önt
az 1945-56 közötti magyar  Politikai Elítéltek Közösségének
megemlékezésére.

Időpont: 2019. november 7. 11 óra
Helyszín:    Benczúr Hotel / 1068. Bp. Benczúr u. 35 /

Program

Szavalat Mohai Gábor előadó művész

Köszöntés Szelekovszky Ernő a PEK elnöke

Emlékező beszéd Simon László országgyűlési képviselő

Kultúrműsor

Megemlékezést levezeti Kondor Katalin újságíró

Kérem, hogy részvételi szándékát 2019. október 25-ig a postmaster@pek.t-online.hu emailon, vagy a 0630-963-4596 telefonon szíveskedjen közölni.

 

 

MEGEMLÉKEZÉS RECSKEN 2019 szeptember 21.

Recsk község mellett emelkedő Csákány-kő nevű hegy kőbányája közelében, 1950 októbere és 1953 ősze között, az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) által működtetett kényszermunkatábor volt. A mintegy 100 kisebb-nagyobb internáló- és munkatábor közül a leghírhedtebb. A „magyar Gulag”

A szovjet Gulagok mintájára szervezett táborban a bírósági ítélet nélkül idehurcolt mintegy 1500 fogvatartottat minimális létfeltételek között dolgoztatták folyamatosan a kőbányában. A rabokat sokszor állati kegyetlenséggel fenyítették, kínozták, éheztették.

A táborban a társadalom minden rétegéből voltak foglyok, s mindenkinek megvolt a saját története; hogy miért került Recskre.

Minden évben megemlékezünk a Rákosi-Kádár rendszer manifesztumánál a 45 éves diktatúra valamennyi borzalmáról. A rendezvényt a Recski Szövetség szervezte és a köszöntő beszédet az elnök: Kiss Miklós tartotta.

Az emlékező szónok az idén Dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt.

A megemlékezés koszorúzással, majd közös ebéddel zárult.

HONVÉDFESZTIVÁL PÁKOZDON

171 évvel ezelőtt az akkori honvéd sereg megfutamította a jelentős túlerővel rendelkező osztrák haderőt Pákozdon. Ez siker az 1848-49-es szabadságharc egyik kiemelkedő harci eseménye volt.

Ennek emlékére évenként megemlékezünk a helyszínen, többek között a csata korhű megelevenítésével. Erre került ma sor Pákozdon.

Az ünnepség Szent László szobrának leleplezésével kezdődött, ahol Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet és adta át az emlékművet.

Ezt követően a HTBK egyik alapítójánál, Gyuricza Béla emléktáblájánál L. Simon László országgyűlési képviselő méltatta a néhai vezérezredes példás szakmai életútját.

Az ünnepség az obeliszk emlékmű koszorúzásával fejeződött be.

A fesztivál főrendezője Dr. Görög István, a HTBK alelnöke, ny. ezredes, a KEMPP igazgatója.

A csata felelevenítése ezután kezdődik a nagyszámú nézőközönség előtt.

Ezévi programok 2019

Szervezetünk újjáalakult vezetőségének határozata értelmében negyedévenként tartunk programértékelő és egyeztető értekezletet. A jelentősebb határozatokat a tagságunk tájékoztatása érdekében folyamatosan közzétesszük. Sőt a kiemelt témákról készült jegyzőkönyveket eredeti formájában is közzé kívánjuk tenni.

Rögzítettük a kiemelt megemlékezéseink helyszíneit és időpontjait. Ezek:
Kiszombor Emléktábla                               február hónap
Kalocsai Női Börtön                                    május hónap
Márianosztra Börtön                                  augusztus hónap
Tatabánya Kényszermunkatábor             szeptember hónap
Csolnok Kényszermunkatábor                  október hónap
Vác Börtön                                                    október hónap

Központi megemlékezésünk: MEMENTO emlékműnél  október hónap

Mindezeken kívül természetesen reszt veszünk a  sorstárs szervezeteink megemlékezésein is és itt koszorúzásokkal tisztelgünk az elesettek előtt.(Recsk, Kommunizmus áldozatai, Gulág táborok áldozatai, 56-os emlékhelyeknél koszorúzások, egyéb események.)

Éves megemlékezésünk a Memento emlékműnél

Éves megemlékezésünk a Memento emlékműnél a szokásos szeptemberi időpontról október második felére tevődött át. Megértéseteket köszönjük. Ha a pontos dátum meglesz, akkor mindenkit értesítünk.