A MEMENTO emlékmű 1998-ban készült, Péterfy László szobrászművész alkotása.

A művésszel Vennes Aranka készített interjút. itt tudják elolvasni.ÉRZI, HOGY MÉG ÚTON VAN

Péterfy László műtermében

A lépcsősor tetején egymással szemben két hatalmas kőtábla áll, amelyeken fölül, a belső oldalon fejek domborodnak ki, alatta pedig az 1945-1956 között politikai okokból, a kommunista diktatúra kivégzett és a fogva tartás során meghalt áldozatainak neveit vésték be.

Az emlékművel szemben állva a jobb oldali oszlopon a magyar címer foglal helyet, a szöveg alatta: A HAZÁÉRT ÉLTEK HALTAK.
A bal oldalon a következő szöveg olvasható: Állította örök emlékezetül a volt politikai elítéltek támogatásából és társadalmi összefogásából az 1945–56 közötti magyar politikai elítéltek közössége.

A jobb oldalon kívülről Gérecz Attila Ítélet című verséből olvasható egy rész:
De mikor a hóhér hozzáért,
Hangja kizúdult az utcáig,
Süvöltve tovább: a hazáért
És a népért mindhalálig!

Bal oldalon a felirat:
Hirdesse az emlékmű az 1945–56 között kivégzett és mártírhalált halt magyar hazafiak emlékét, akik a II. világháború után ellenálltak a megszálló szovjet hadseregnek és az árnyékában uralomra került kommunista diktatúrának.

A MEMENTO Emlékműnél minden év szeptember elején megemlékeznek az 1945-1956 között kivégzettekről, a kommunista diktatúra áldozatairól és a már elhunyt bajtársakról. Ezt a napot úgy is nevezik, hogy „Bajtársi találkozó”.
Minden évben november 4-én pedig gyertyagyújtással emlékeznek meg a szervezet tagjai az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc leverésének kezdetéről, a második szovjet intervencióról, illetve a szabadságharc névtelen és néven nevezett hőseiről.