ÖSSZEÉR A KÖZÖS MÚLT
NEGYEDSZÁZAD MÖGÖTTÜNK
AZ 1945-56 KÖZÖTTI MAGYAR POLITIKAI ELÍTÉLTEK KÖZÖSSÉGE JUBÍLEUMÁRA
Kiadja
az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége Budapesten
Felelős kiadó: Szelekovszky Ernő elnök
Szerkesztette: Vennes Aranka

Itt letölthető a kötet teljes anyaga. Letöltés

TARTALOM
A jövő tükrében (V. Csendes Mária)
Ez az emlékülés tisztelgés (Vargha Tamás)
Joghalál Magyarországon 1945 és ’56 között (Prof. Dr. Zinner Tibor)
Bitó a hazafiságért (Petrusz Tibor)
A politikai rendőrség (Dr. Müller Rolf)
A börtönügy 1945-1956 között Magyarországon (dr. Estók József)
Katpol – a kommunista diktatúra szolgálója (Dr. Okváth Imre)
A katolikus egyház elleni perek 1945 és ’56 között (Dr. Soós Viktor Attila)
A Dél-alföldi Fehér Gárda mozgalom (Vincze Gábor)
A forradalom hozta meg a szabadulást (Prof. Dr. Kosztolányi Károly)
A nemzetnemesítés ellentéte (Regéczy-Nagy László)
Kiállításmegnyitó (Schmehl János)
Kiállítási képek
Életrajzok

 

A JÖVŐ TÜKRÉBEN (bevezető)
Még köztünk járnak azok a nyolcvan-kilencven éves idős bajtársaink, kik saját sorsukkal írták a Rákosi-diktatúra históriáját. Aki nem élte meg, egyszerűen nem is tudja ép ésszel felfogni azt a világot. Emiatt kell újra és újra elmondani, hogy mit tettek velük – velünk – akkoriban. Így vált a mi családunkban az a szó, hogy Katpol, a borzalom és a szörnyűség szinonimájává.

Ám az emlék, az emlékezés fokozatosan történelemmé válik. Az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége 1991-ben alakult, s egyetlen célja, hogy tovább adjuk emlékeinket a fiataloknak, és ébren tartsuk bennük; hogy soha ne térjen vissza az az időszak, amelyikben a mi ifjúságunk telt.

Jubileumi ünnepet ültünk 2016. szeptember 23-án, a Stefánia Palotában, mert szervezetünk 25 éves  lett.  Örömünkre szolgált, hogy nemcsak az utánunk következő, hanem az őket követő generáció jeles történészei a korszak minden lényeges politikai összetevőjét elemezték ezen a konferencián. Újfent,  feltárult előttünk a múlt – mélyítve a tudományos kutatások eredményeivel.

Számunkra, akik ennek az időszaknak az elszenvedői voltunk, különösen megrázó, hogy az akkori hatalom milyen aljas és kitervelt módon volt képes a megtorlást végrehajtani. Mi volt a cél? A társadalom megfélemlítése, egy réteg kiirtása, ez volt a mi ifjúságunk. És sikerült a hatalomnak megfélemlíteni bennünket. Azonban a kiirtás nem sikerült teljesen. Bár fogyatkozóban, de még itt vagyunk. Nehezen vesszük tudomásul, hogy egyre több bajtársunktól kell búcsút vennünk. Lassan öt éve, hogy távozott közülünk alapító elnökünk, vitéz Fehérváry István. Őt követte későbbi elnökünk, Petrusz Tibor, aki még a jubileumi ünnepségen szellemi ereje frissességével szólott hozzánk. Azonban 2018. február 22-én megtért Teremtőjéhez.

Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke előadásában így fogalmazott:  „Közös szenvedéseink tanulságát nem lehet elégszer elismételni, fejleszteni, terjeszteni”. Mi most ezt tesszük: terjesztjük – az ünnepi ülésen elhangzott beszédek kötetbe szerkesztésével. Sokszor hallottuk már Márai Sándor: Mennyből az angyal című költeményében a döbbent kérdést, hogy „Ki tett itt csontból, húsból törvényt?”

Mi tudjuk, és e kiadvánnyal is igazoljuk, hogy nem felejtjük. Láttassuk múltunkat a jövő tükrében.

Csendes Mária